ΑΣΚΗΣΗ


Η ασκηση ειναι ενα σημαντικο και βασικο κομματι υγειας και σχεσης και για το σκυλο και για τη γατα.Με την ασκηση και το παιχνιδι αναπτυσσεται το ζωο σωματικα,φυσικα και νοητικα,αποτελει βασικο τροπο κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης,αλλα καλλιεργειται και η επικοινωνια με τον ιδιοκτητη και τα μελη(οικογενειας η ομαδας).GRAYHOUND
Ο σκυλος ειναι ζωο αγελης οποτε με αυτο τον τροπο εκτος αλλων αντιλαμβανεται ιεραρχειες,ενω η γατα εξατομικευεται πιο ευκολα.
Οπως και στον ανθρωπο σε αυτο το κομματι υπαρχουν καθορισμενες και υποχρεωτικες αναγκες,που στο ζωο καθοριζονται και απο την προσωπικοτητα του καθε ζωου αλλα και τη φυλη.
Ο χρονος ασκησης για ενα κουταβι δεν πρεπει να ειναι ουτε υπερβολικος αλλα ουτε και μηδενικος και απαιτει για καποιο χρονο και την παρουσια του ιδιοκτητη,εκτος απο την κατα βουληση κινηση.
Η γατα παιζει και ασκειται περισσοτερο κατα βουληση,χωρις να σημαινει οτι δεν χρειαζεται αυξηση του ενδιαφεροντος της εκ μερους του ιδιοκτητη η την παρουσια του.

Η ασκηση και το παιχνιδι καλλιεργουν τους δεσμους.

chico
Για τον νεαρο σκυλο ο χρονος ασκησης ειναι πολυ σημαντικος και υπαρχουν κανονες που τον υπαγορευουν.
Κανονες χρονου ημερησιας ασκησης,για ομαλη και σωστη αναπτυξη του μυικου συστηματος και του σκελετου.Υπερβολες,μπορουν να προκαλεσουν μυικα η οστικα προβληματα,η ατυχηματα με περιεργες και πιθανα μονιμες συνεπειες.
Η ομαλη και ισορροπημενη αναπτυξη σκελετου και μυικου συστηματος ειναι πρωταρχικη.
Υπαρχει ενας δυναμικος συσχετισμος,αναμεσα σε αυτα τα δυο συστηματα,και η ορθολογικη ωριμανση τους ειναι καιριο θεμα,ενω ειναι συνηθες να προκυπτουν τα προβληματα απο λαθη στην αντιληψη περι ασκησης.

 

-Η εμβιομηχανικη και κινηματικη ειναι τομεις τεραστιου ενδιαφεροντος και αποτελουν kinematicaτους βασικους τροπους ερευνας και αντιληψης,του τροπου της στατικης της κινησης και της στασης.
Με βαση αυτα,καθοριζεται η εικονα διανυσματικα και με μετρησεις,των τασεων που ασκουνται σε ενηλικα η υπο αναπτυξη ζωα δηλαδη με η οχι ολοκληρωμανα το σκελετικο και μυικο συστημα και τους μεταξυ τους συσχετισμους.kinematicsg
Επισης,καθοριζονται οι φυλετικοι αλλα και ατομικοι διαχωρισμοι,διαφοροποιησεις και ιδιαιτεροτητες,που τελικα δινουν συμπερασματα αναγκων και πιθανων προδιαθεσεων.

Αναλογα την φυλη,οι αναγκες ειναι διαφορετικες,θα πρεπει να υπαρχει ενημερωση για τα πιθανα προβληματα που αφορουν την καθε μια,ωστε να υπαρχει και η σωστη προληπτικη αντιληψη.

Να θυμομαστε οτι ο σκυλος και η γατα,ειναι ζωα ειδικης τεχνολογιας,αναγκων και εξειδικευσεων,που σε συνδιασμο με την προσωπικοτητα που διαθετουν,χρειαζονται και αξιζουν αυτη την αντιληψη.

 

Συνηθη Λαθη:
-Οσο νωριτερα κι οσο περισσοτερη ασκηση τοσο καλυτερα
-Δεν χρειαζεται πολλα πολλα απο βολτα η ασχολια.
-Αστον δεμενο να μαθαινει.

Ειδικη Κατηγορια
-Υπολογισμος χρονου ασκησης φυλων,αναλογα την ηλικια και τις προδιαθεσεις.Επιπτωσεις απο λαθη στην ασκηση.